5816 Sayılı Kanun Nedir?

5816 Sayılı Kanun Nedir?
25.08.2021 17:46
5816 Sayılı Kanun Nedir? 5186 sayılı kanunu kim çıkardı, kaldırılacak mı, disiplin cezaları, 5186 sayılı kanun tarihi nedir? Atatürk'e hakaret etmenin cezası nedir?

Üç farklı isimle anılan kanun çoğunlukla Atatürk’ü Koruma Kanunu olarak anılmaktadır. Aynı zamanda bu kanun 5816 sayılı kanun veya Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’dur. Ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e karşı işlenen suçları kapsamaktadır. Kanun 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiştir. Tek partili rejim döneminde çıkarıldığı sanılsa da yasa çoğulcu demokrasi döneminde çıkarılmıştır. Atatürk’ün hatırasına söven veya alenen hakaret eden kimselere uygulanan cezaları belirten kanundur. Sosyal medya üzerinden sık sık gündeme gelen bu kanun kaldırılıp kaldırılamayacağına ilişkin bir takım tartışmaları da beraberinde getirmektedir.

5816 Sayılı Kanunu Kim Çıkardı?

Çoğu kişi tarafından Cumhuriyet Halk Partisi tarafından çıkarıldığı sanılmaktadır. Fakat kanun çoğulcu demokrasi yapısına geçilen dönemde Demokrat Parti tarafından 25 Temmuz 1951 tarihinde çıkarılmıştır. O dönemlerde özellikle Atatürk büstlerine ve heykellerine karşı yapılan saldırıların artması sebebiyle kanun çıkarılmıştır.

5816 Sayılı Kanun Kaldırılacak Mı?

Sık sık sosyal medya platformlarında tartışmalara olanak sağlayan ve Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik söz ve tavırlardan dolayı gündeme gelen 5816 sayılı kanun, bir kesim tarafından desteklenirken diğer kesimler tarafından desteklenmemektedir. Kanunun gereksiz ve ifade özgürlüğüne engel olduğunu savunan ve birçok kişi tarafından eleştirilen kanunun kalkacağına dair bir takım açıklamalar ve söylentiler ortaya çıkmaktadır. Kanunu eleştiren ve gereksiz bulan kişilere ise birçok kesim tepki göstermektedir. 5816 sayılı kanun kaldırılacağı ile ilgili henüz resmi ve net bir adım atılmamıştır.

5816 Sayılı Kanun Disiplin Cezaları

Herhangi bir kanuna uyulmadığı takdirde verilecek cezalar arasında uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve çıkarma cezaları verilmektedir. Fakat 5816 sayılı kanun kapsamında işlenen suçlara karşılık bir yıldan beş yıla kadar olmak üzere hapis cezası verilmektedir.

5816 Sayılı Kanun Tarihi Nedir?

Genel olarak üç farklı isimle anılan kanunun adları şu şekildedir; 5816 sayılı kanun, Atatürk’ü Koruma Kanunu ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun. Birçok kişi tarafından tek partili rejim dönemlerinde ortaya çıkarıldığı düşünülse de kanun çoğulcu demokrasiye geçilen dönemde çıkarılmıştır. Kanunun ortaya çıkması 25 Temmuz 1951 tarihinde Demokrat Parti tarafından sağlanmıştır.

Atatürk’e Hakaret Etmenin Cezası Nedir?

Atatürk’e alenen hakaret eden veya söven bir kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk temsil eden heykel, büst ve abideleri veya Atatürk’ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilmektedir. Toplu olarak umumi veya umuma açık yerlerde veya basın yoluyla suç işlenirse ceza yarı nispetinde arttırılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir