1984 Kitabı Konusu Nedir?

1984 Kitabı Konusu Nedir?
07.10.2022 21:53
Kitap okumak ruhun gıdasıdır. Peki; 1984 kitabı konusu nedir, Körlük kitabı, Karantina kitabı, Görmek kitabı, Satranç kitabı konusu nedir? Açıklamalı cevapları ile sizler için araştırıldı…

1984 romanı 20. yüzyılın en etkileyici hayal ürünü romanlarındandır. 1947-1948 yıllarında yazılan roman, 1984 yıllarındaki hayali bir dünyayı konu almaktadır. 1984 yılını anlatan romanda bu yıllar hiçte iç açıcı anlatılmamaktadır. Özgürlüğün olmadığı, yaşam kalitesinin diplerde olduğu ve buna rağmen bu durumların eskisinden çok daha iyi olduğuna inandırıldığı bir dünya vardır.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden kurulan bir dünyanın, 1984 yılını anlatan romanda Winston Smith’in sisteme karşı kendi içinde ayaklanmasını ve bu ayaklanma için destek arayışını görülmektedir. Winston Smith’in bu arayış içerisinde güvendiği kişilerin, en başından bu yana sistemin savunucusu olması ve Winston Smith’in tuzağa çekilmesi sonucu türlü işkenceler ile karakteri de sisteme ayak uyduran ve sistemden memnun olan birine dönüştürülmesini anlatmaktadır.

Körlük Kitabı Konusu Nedir?

Kitapta, ne şehrin adı bellidir ne de karakterlerin adı bellidir. Hiç bilinmeyen bir ülkenin, bilinmeyen şehrinde geçen romanda; karakterler kimliksizdir. Her karakter romanda sıfatlarla yer alır. Bir gün adını bilmediğimiz şehirde araba kullanmakta olan bir adam, trafik ışıklarındayken aniden kör olmaktadır. Bu adam ‘beyaz körlük’ olarak bilinen hastalığın ilk kurbanıdır.

Kitap, kör olan bu adamın çaresizlik hissi ile başlamaktadır. Bu beyaz körlük insanları sonsuz bir beyazlığa mahkûm etmektedir. Kör olduklarında etraf simsiyah değil, bembeyaz olarak görmeye başlamıştır. Bu bembeyaz körlüğe hapsolmuş insanlar kendilerini ‘süt denizinde gibi’ hissetmektedirler. Körlük, beklenmedik bir felaketi yaşayan toplumun nasıl çöktüğünü, nasıl bencilleştiğini ve değer yargılarını kaybettiğini anlatmaktadır. Ürkütücü bir roman olan Körlük’te en acımasız olaylar bile şiirsel bir dille yazılmıştır.

Karantina Kitabı Konusu Nedir?

Beyza Alkoç tarafından kaleme alınmış, romantik ve macera içerikli gençlik kitabı serisidir. Kitaplarda; salgın bir hastalık nedeniyle okulu karantinaya alınmış olan, akşamında ise kendini okulun karanlık koridorlarında bir kız öğrencinin cesedinin başında bulan Zeynep’in hikayesi anlatılmaktadır.

Üstelik yalnız değildir, mahşerin diğer üç atlısı ile birlikte oldukları maceralar da kitapta yer alır. Bu, yalnızca bedenleri değil ruhları da karantinaya alınmış dört kişinin hikâyesi olarak anlatılmaktadır.

Satranç Kitabı Konusu Nedir?

Avrupa kültürüne elveda derken yaşama da veda etmeyi seçen Stefan Zweig'ın son kitabı Satranç, gerilimli kurgusu ve kahramanın ruhsal gelgitlerinin işlendiği dokusuyla, kısa ama her bakımdan etkileyici, olağanüstü bir uzun hikayedir. Hayatında kinse ile hiç satranç oynamamış bir avukatın kitaplardan öğrendikleri ile dünya şampiyonunu yenişi konu almaktadır. Rastlantı sonucu eline geçen bir kitapla satrancın inceliklerini öğrenerek bu oyunu bir tutkuya dönüştüren ve giderek bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan Dr. B.’nin öyküsüdür. Stefan Zweig’ın Brezilya’da sürgündeyken yazdığı ve Şubat 1942’deki intiharından birkaç ay önce tamamladığı Satranç, Avrupa kültürünün nasyonal sosyalist tehlike altında yok oluşuna işaret ederek anlatmaktadır.

Görmek Kitabı Konusu Nedir?

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olan Jose Saramago, ‘Görmek’ adlı romanında siyasi sorunlar üzerinde durmaktadır. ‘Körlük’ romanının devamı niteliğinde yazılmıştır. Kendi yaşadığı devirde, yaşadığı döneme ters düşer, sansürlenen yazar bunu kitabına yansıtmıştır. Görmek romanının konusu, bir önceki kitapta anlatılan körlük salgınının yaşandığı ülkenin başkentinde anlatılmaktadır.

Başkentte belediye seçimleri yapılıyordur. Ancak seçimlerde ilginç bir durumlar vardır. Seçmenlerin büyük çoğunluğu boş oy atmaktadır. Bu durum hükümet yetkilileri tarafından bir tür terör girişimi olarak kabul görmüştür. Hükümet bu duruma karşı harekete geçecek ve birtakım önlemler almaya çalışacaktır. Bu romanda Jose Saramago demokrasi olgusunun totaliter amaçlarla nasıl değiştirebildiğine yer vermektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir