Müzik Dinlemek Bir İhtiyaç Mı? Yoksa Kültürel Bir Kod Mu?

Müzik Dinlemek Bir İhtiyaç Mı? Yoksa Kültürel Bir Kod Mu?
23.02.2023 22:30
Müzik dinlemek bir ihtiyaç mı, kültürel bir kod mu? Müzik dinlemenin insanlar üzerinde etkisi, günümüzde müzik dinleme trendleri, geçmişten günümüze müzik dinleme alışkanlıkları nelerdir? Müzik ve müzik ile ilgili detaylar...

Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü duymayan kalmamıştır. Müzik her ne kadar ruhun gıdası olsa da bir ihtiyaç değildir. Çoğunluk müzik dinlemeyi seviyor olsa da müzik dinlemekten hoşlanmayanlar da olabilir. Bu varsayımdan yola çıkarak müzik dinlemenin bir ihtiyaç olmadığı tespitini kolaylıkla yapabiliriz. Bazı insanlar müzik olmadan yaşayamaz. Sabah uyanıp akşam uyku saatine kadar günün büyük çoğunluğunda her işini müzik eşliğinde yapar. Müzik dinlemek rahatlatıcı ve kimilerine göre motive edici bir eylemdir. Aynı zamanda müzik dinlemek bir istek sonucu ortaya çıkar. Bu yüzden de müzik dinlemeyi bir ihtiyaç olarak adlandıramayız.

Müzikte bir takım kültürel kodlar bulunur. O kadar geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır ki coğrafyaların kendine has müzik türleri vardır. Duyduğunuz tınıya göre o müzik türünün hangi ülkeye ait olduğunu anlayabilirsiniz. Derinlikli bir konu olan müzik, teknolojinin gelişmesiyle de çok farklı evrimler geçirmiştir. Oldukça eski yıllarda sadece insan sesi ile müzik yapılırdı. Bugün ise yalın insan sesinden yapılan müziklerden, günümüzde yapılan bilgisayar destekli müziklere kadar onlarca hatta yüzlerce farklı müzik türü ortaya çıktı. 

Müzik Dinlemenin İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Müzik dinlemek sosyal ve kültürel bir aktivitedir. Bunun yanı sıra bilim de birçok konuda olduğu gibi müzik dinleme üzerinde de çalışmalar gerçekleştirdi. Müzik dinlemenin insan davranışlarına olan etkisi büyük oranda gizemini koruyor. Yüzyıllardır uluslararası iletişim aracı olan müziğin çoğu insan üzerinde etkileri olsa da insanların müzik dinlemeye karşı olan ilgileri net olarak çözülebilmiş değil. İnsan yaşamı üzerinde büyük etkisi olan müzik dinlemenin bazı durumlarda ağrı kesici etkisi olduğu da tespit edildi. 

Biyolog Çınar Ege Bakırcı müzik dinlemeye başladığımızda beynimizde neler olduğunu şu şekilde özetliyor; “Müzik, işitsel kortekse ulaşarak burada en temel unsurlarına (perde, tını, süreklilik vs.) ayrıştırılır. İşitme korteksi, müzikal bilgi akışını parçalarına ayırabilmek için beyincik (serebellum) ile birlikte çalışır. Beyincik, amigdala (beynin duygusal merkezi) ve ön (frontal) lobla bağlantılıdır. Müzik dinlerken beyindeki zevk merkezi olan nükleus akumbens harekete geçerek iyi hissetmemizi sağlayan nörokimyasal dopamini serbest bırakır. Bu kimyasal çok sevdiğimiz bir yemeği yerken veya bir şeyden zevk alırken salgılanan kimyasaldır.”

Günümüzde Müzik ve Müzik Dinleme Trendleri

Müziğin kültürel kodları dünya çapında çok değişkendir. İnsanların müziğe olan inancı o kadar yüksek ki uzay boşluğunda araştırma yapmak için süzülen Voyager mekiğinde, olası canlılarla karşılaşma durumuna karşı, dünyanın dört bir tarafından müziklerin olduğu Voyager Altın Plağı çalıyor. Bilimle müzik arasındaki şaşırtıcı ve gizemli bağ 10. yüzyıla kadar dayanıyor. Dünyaca ünlü filozof Farabi, 10. yüzyılda kaleme aldığı metninde insan sesinden oluşan müziğin dinleyicilerin duygularını ve ruhlarını nasıl harekete geçirebileceğini anlatmaktadır. 

Ayrıca pek çok bilim insanı, geçmiş yıllardan beri müziğin iyileştirici bir gücü olduğuna ve insanların hastalıklardan uzak durmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Ek olarak birçok hastalık için bilim insanları müzik terapisini destekliyor. Müziğin fiziksel, duygusal, zihinsel, sosyal ve ruhsal olarak birçok kişiye iyi geldiği belirtiliyor. Müzik terapisi ise her yaştan bireyin psikiyatrik bozuklukları, fiziksel ve gelişimsel engelleri, madde bağımlılığı sorunları, iletişim bozuklukları gibi çeşitli durumlarında kullanılabiliyor.


Müzik Türleri ve Geçmişten Günümüze Değişen Müzik Dinleme Alışkanlıkları

Hem bir sanat hem de bir bilim olduğu düşünülen müzik, insanların binlerce yıldır doğayı taklit ederek, duygularını anlatma yollarından birisidir. Yıllar içinde müzik ve dinleme alışkanlıkları büyük oranda değişiklik gösterdi. Çok eski yıllarda müzik dinlemek sadece zenginlerin katılabildiği elit bir etkinlik iken günümüzde her yaştan insan müziğe dilediği gibi ulaşabiliyor. 

Akıllı telefonlar, gelişmiş teknolojideki kulaklıkların yanı sıra Bluetooth’lu hoparlörler üzerinden dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman müzik keyfi yapabilirsiniz. Sizler de zamandan ve mekândan bağımsız olarak en güçlü ses veren bluetooth hoparlör çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz ve müzik dinlemenin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Müzik türü yelpazesi o kadar geniş ki türler arasındaki farklılık bazen şaşırtıcı boyutlara ulaşıyor. Eski yıllarda klasik müzik demirbaş iken, teknolojinin gelişmesi ve insanlığın değişimi ile 300’den fazla tür oluşmuştur. Günümüzde müzik türlerinin birçoğu birbirine yakın olsa da temsil ettiği kültür açısından farklılık taşıyabiliyor. Genel olarak müzik türleri şu şekildedir:

  • Blues (soul blues, blues rock, teksas blues) 
  • Caz (ragtime, soul caz) 
  • Country (swing, amerikana) 
  • Elektronik (ambient, electro, house) 
  • Hafif Dinletiler (lounge) 
  • Halk (Türk halk müziği) 
  • Hip Hop (trap, drill) 
  • Karayip Tarzı (reggae) 
  • Latin (bolero, flamenko, mango) 
  • Pop (J-pop, K-pop, Türkçe Pop) 
  • R&B (funk, disko, soul) 
  • Rock (punk, heavy metal) 
  • Klasik Müzik

Günümüzde müzik dinlemek hayatın akışının rutin bir parçası. Taş plaklar, kasetler ve CD’ler derken artık sadece internet üzerinden dilediğimiz şarkıya saniyesinde ulaşabiliyoruz. Bu pratiklik zaman içerisinde müzik dinleme alışkanlıklarına da yansıdı. Eskiden sadece canlı olarak dinlemenin mümkün olduğu müzik, sonrasında gramofonun icadıyla bambaşka bir yola doğru evrildi. Gramofon taş plakları çalabiliyordu ve taş plaklara sadece bir şarkı kaydedilebiliyordu. Uzun yıllar taş plaklara yapılan kayıtlar gramofonlar aracılığıyla dinlendi. Türkiye’de ilk plak kaydı 1905 senesinde İstanbul’da yapıldı. 1960’lı yıllara gelindiğinde insanların hayatına pikap girdi. 

Kaydın en doğal halini dinleyebileceğiniz pikap, günümüzde özel ilgi alanı olarak insanların üzerinde durduğu bir hobi olarak varlığını devam ettiriyor. Ünlü şarkıcı ve gruplar albümlerinin bazılarını yenilenmiş versiyonlarıyla plak olarak yeniden piyasaya sürüyor. 60’lı yıllarda kasetin 70’li yılların sonuna doğru da walkman’lerin ortaya çıkmasıyla müzik dinleme alışkanlığı başka bir boyuta evrildi. Bu ikili sayesinde mobil müzik kavramı doğdu ve insanlar sevdiği müzikleri yanlarında taşımaya başladı. 80’li yıllarda icat edilen CD sonrasında 90’lı yıllarda kaset ve walkman’ler yerlerini CD ve CD çalarlara bıraktı. CD çalar furyasından sonra dijitalleşen müzik, teknolojiyle doğru orantıda gelişmesini sürdürdü.

Müzik ile Dijitalin Buluşması

CD’ler ile müzikte dijitalleşmenin ilk adımı atılmış olsa da bu sadece bir başlangıçtı. Teknolojinin baş döndürücü hızından en çok nasibini alan dallarından biri olan müzikte CD’nin ömrü kısa oldu. Peşinden gelen MP3 teknolojisi sayesinde kaset veya CD olmadan müzik dinlenmeye başladı. MP3 sayesinde müziğin kolay transferi ve dinlenmesi ortaya çıktı. Şimdilerde MP3’lerden farklı olarak telefonlardan veya taşınabilir hoparlörlerden dilediğiniz müziği dilediğiniz yerde dinleyebiliyorsunuz. 

Her telefonda olan, Bluetooth özelliği aracılığıyla çalışan hoparlörler her yaştan insanın ilgi alanı olmuş durumda. Kampta, piknikte, tatilde kısaca canınızın istediği her yerde üstün müzik kalitesini kaybetmeden Bluetooth’lu hoparlörler sayesinde müzik dinleyebilirsiniz. Ses bombası olarak bilinen Bluetooth destekli daha güçlü hoparlörler modelleri ise geniş fiyat aralığında kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Müzik dinleme keyfini zirveye çıkaran ses bombası fiyatları en ucuz modellerini inceleyerek, ihtiyacınıza en uygun ürüne ulaşabilirsiniz.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

News Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir