Selektör Yapmak Yasak Mı?

Selektör Yapmak Yasak Mı?

Selektör Yapmak Yasak Mı?

Ülkemizde şoförler birbirleriyle araç ışıklarını kullanarak iletişim kurmakta ustalaşmıştır. Bu durumun çok fazla artmasıyla beraber Emniyet Genel Müdürlüğü bu duruma el atarak selektör yapmayı yasaklamıştır. 2022 yılında selektör yapmanın cezası 196 TL’dir.

Yeni araba kullanmaya başlayan insanlar selektörün nasıl yapılacağına bilmeyebilir. Selektör öndeki araca işaret yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Selektör, kısa mesafe farları açıkken uzun farların hızlı bir şekilde yakıp söndürerek yapılır. Uzun farları yakarken daha kuvvetli bir ışık ortaya çıkmaktadır. Bu durum karşısında öndeki arabanın şoförü dikiz aynasından flaş patlaması gibi bir ışığa maruz kalır. Bu durum sonucunda sürücünün dikkati dağılabilir ve çok tehlikeli bir durumdur.

Selektör Hangi Durumlarda Yapılır?

Selektör yapmak ülkemizde yasaktır. Ancak şoförlerimiz bunu birbirleriyle bir iletişim haline getirmiştir. Öndeki araçtan yol isterken 2 kez selektör yapılır. Karşıdan gelen bir araç size selektör yapıyorsa yolun ilerisinde radar olduğunu haber vermeye çalışıyor olabilir. Ya da bir yolda aynı şehrin plakası olan araçlar hemşerilerine selam vermek için selektör yapmaktadır. Bu şekilde sadece selamlaşma için yapılan selektörden birisi de aynı model ve renk araca sahip olan insanlar arasında olabilmektedir. Yine karşıdan gelen bir aracın size selektör yaptığını görüyorsanız bunun sebebi uzun farlarınızın açık olması olabilir.

Gece yolculuklarında bazen uzun farlarımızı açık unutabiliyoruz bu da karşı yönden gelen şoförün gözlerini alabilir. Selektör yaparken ne kadar hızlı yaptığınızda önemlidir. Çok hızlı bir şekilde uzunları yakıp söndüren bir araç size doğru geliyorsa acil bir durum olduğunu ve hızlıca şeridi boşaltmanız gerektiğini anlatmaya çalışıyor olabilir.

Selektör Yapana Dörtlü Yakmak Ne Anlama Gelir?

Özellikle ülkemizde şoförler birbirleriyle araba ışıklarını kullanarak anlaşmada epeyce profesyonel hale gelmişlerdir. Eğer selektör yaptığınız araba size dörtlülerini yakıyorsa hemen celallenmeyin. Selektöre yapana dörtlüleri yakmak genellikle özür veya teşekkür mahiyetinde kullanılır.

Polise Selektör Yapmak Ne Demek?

Yollarda sadece şahsi araçlarla değil görevli araçlarıyla da birlikte yer alırız. Polisler devriye atarken veya herhangi başka bir durumda yolda yavaş gidebilmektedir. Polise korna basamayacağımıza göre geriye bir tek selektör yapmak kalıyor. Ancak bir aceleniz yoksa bunu yapmanızı tavsiye etmeyiz.

Selektör Yapmak Yasak Mı?

Ülkemizde şoförler birbirleriyle araç ışıklarını kullanarak iletişim kurmakta ustalaşmıştır. Bu durumun çok fazla artmasıyla beraber Emniyet Genel Müdürlüğü bu duruma el atarak selektör yapmayı yasaklamıştır. 2022 yılında selektör yapmanın cezası 196 TL’dir.

Selektör Ne Zaman Yapılır?

Şoförler yollarda araç ışıklarını kullanarak iletişim kurmaktadır. Selektör yapmanın birbirinden farklı birçok anlamı vardır. İşte selektörün anlamları;

·        Selektörün en yaygın kullanılma sebebi yol istemektir.

·        Selektör yaparken farları şiddetli bir şekilde açıp kapatmak acil bir durum olduğuna işaret eder.

·        Trafikte insanlar hemşerisine ya da aynı modelde bir arabaya selam vermek için de selektör kullanmaktadır.

·        Karşı yoldan gelen araç size selektör yakıyorsa bunun iki anlamı olabilir. Ya yolda radar veya çevirme olduğudur ya da uzun farlarınızı kapatmanız için sizi uyarıyordur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir