Şahmeran Gerçekten Var Mıdır?

Şahmeran Gerçekten Var Mıdır?

Şahmeran Gerçekten Var Mıdır?

Şahmeran’ın yaşadığı konusu en çok Anadolu’da konuşulmaktadır. Rivayete göre Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Başka rivayetlere göre Şahmeran Adana Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale’de ya da Gaziantep’in İslâhiye’deki Şahmeran köyünün, Şahmeran dağının eteğinde olduğu söylenmektedir.

Şahmeran, İran-Pars mitolojisinde yer alan, belinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde olan ve yılanların şahı anlamına gelen varlıktır. Şahmeran, Maran ismindeki doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan varlık olarak bilinir.

Bu efsane Akdeniz Bölgesi’nde, Tarsus ilçesinde geçmektedir. Bu bölgede yaşayan yılanlara ise Meran denilmektedir. Barış içinde yaşayan yılanlar akıllı ve şefkatli olmaları ile bilinirler. Kraliçelerine ise Şahmeran denilir.Şahmeran’ı gören ilk insan ise geçimini odun satarak sağlayan fakir bir ailenin oğlu olan Cemşab’tır.

Cemşab bir gün bal için bir mağaraya gider ve o mağarada bir delik görür. Deliği oyar ve arkasında rengârenk bir bahçe görür. Cemşab bu bahçenin içinde bir sürü yılan fark eder ve Şahmeran’ı da görür. Şahmeran ise yerini öğrendiği için Cemşab’ı esir tutar. Esir olan Cemşab zamanla Şahmeran’ın güvenini kazanır ve ailesini çok özlediğini söyler.

Şahmeran, Cemşab’a yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz verdirerek ailesinin yanına gitmesine izin verir. Cemşab ailesini görmeye gider ve padişahın hastalandığını öğrenir. İyileşmesi için gereken şey ise Şahmeran’ın etini yemesidir. Cemşab bunu duyduktan sonra dayanamaz ve Şahmeran’ın yerini söyler.

Şahmeran ise Cemşab’ın üzgün olduğunu görünce üzülür ve ona etinin suyunu vezire içirmesini eti ise padişaha yedirmesini söyler ve öldürülür. Cemşab Şahmeran’ın dediği gibi yapar. Etin suyunu içen vezir ölür, eti yiyen padişah ise iyileşir. Bu iyiliğin karşılığında Cemşab vezir olur. Şahmeran’ın öldüğünü duyan yılanlar ise Tarsus’u istila ederler.

Şahmeran Gerçekten Var Mıdır?

Şahmeran’ın yaşadığı konusu en çok Anadolu’da konuşulmaktadır. Rivayete göre Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Başka rivayetlere göre Şahmeran Adana Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale’de ya da Gaziantep’in İslâhiye’deki Şahmeran köyünün, Şahmeran dağının eteğinde olduğu söylenmektedir.

Şahmeran Nerede Oldu?

Şahmeran, İran-Pars mitolojisinde yer alan doğaüstü bir varlıktır. Şahmeran oldukça bilinen bir mitolojik hikayedir. Bu efsanenin geçtiği yer ise Akdeniz Bölgesi’nin Tarsus ilçesi olarak bilinmektedir.

Şahmeran Tablosu Neden Asılır?

Şahmeran oldukça güçlü, hiç yaşlanmayan, akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bir doğaüstü varlıktır. Şahmeran figürü içeren tablolar ise Anadolu’da kem gözlerden korunmak ve şans getirmesi için kullanılır. En çok genç kızlar ve kadınlar tercih eder ve genellikle salon ya da yatak odalarına asılır.

Şahmeran Hikayesi Kimin Eseri?

Şahmeran hikayesi İran-Pers mitolojisinde rastlanan, belinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde olan doğaüstü bir varlıktır. Şahmeran oldukça bilinen mitolojilerden bir tanesidir. Ancak, bu mitolojik hikâye anonimdir.

Medusa Şahmeran Mı?

Medusa ve Şahmeran oldukça birbirlerine karıştırılan iki ayrı mitoloji de yer alan varlıklardır. Medusa Yunan mitolojisinde yer alan, gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı ve ölümcül olan, Keto ve Phorkus’un kızlarından biridir. Şahmeran ise İran-Pers mitolojisinde yer alan üstü insan altı yılan olan bir doğaüstü varlıktır.

Şahmeran Efsanesi Hangi Yöreye Aittir?

Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlansa da Akdeniz Bölgesi’nin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir yaratıktır. Yılanların şahı olan Şahmeran oldukça efsanevi olmakla beraber Farsça kökenli bir kelime olması ve anonim olması ile bilinmektedir.

Şahmeranı Kim Öldürdü?

Şahmeran, rivayete göre padişahın iyileşebilmesi için eti yenmesi gereken üstü insan altı yılan bir varlıktır. Padişahın yaşaması ve iyileşebilmesi için de Şahmeran’ı padişahın askerleri yakalayıp öldürmüştür. Şahmeranın etini yiyen padişah ise iyileşmiştir.

Şahmeran Hangi Dilde?

Şahmaran adı Farsça kökenli olmakla beraber en çok Kürtçede kullanılmaktadır. Bu dillerden Türkçeye geçerek Şahmeran olarak telaffuz edilmiştir. Şahmeran Türkçe dilde olsa da Kürt mitolojilerinin başlıca hayali simgesidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir