Otelciler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Otelciler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Otelciler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Daha önce belirli şartları sağlayan seyahat acentalarına yeşil pasaport hakkı getirilmişti. Ancak otelcilerin böyle bir hizmetten yararlanma şartları yoktu. Bu duruma otelciler ülkeye aynı derecede turist ve döviz getirdikleri gerekçesiyle itiraz etmiştir. İtirazları yanıt bulan otelciler eğer son 3 takvim yılı içerisinde 500 bin doların üzerinde hizmet ihracatı gerçekleştirirse firma temsilcisine verilmek üzere yeşil pasaport hakkı verilecek.

Önceki yıllarda nakliyeciler yeşil pasaport alma hakkına sahip değildi. Ancak yeni getirilen bir düzenleme ile belli şartları sağlayabilmeleri halinde nakliyeciler için yeşil pasaport kapısı aralandı. Eğer son 3 yıl içerisinde şirket ihracatı 1 milyon doların üzerindeyse şirket sahibine, temsilcilerine ve çalışanlarına yeşil pasaport hakkı tanınacak. Ancak bu durum sadece hizmet ihracatı yapan taşımacılık firmaları için geçerli olacaktır.

Otelciler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Daha önce belirli şartları sağlayan seyahat acentalarına yeşil pasaport hakkı getirilmişti.  Ancak otelcilerin böyle bir hizmetten yararlanma şartları yoktu. Bu duruma otelciler ülkeye aynı derecede turist ve döviz getirdikleri gerekçesiyle itiraz etmiştir. İtirazları yanıt bulan otelciler eğer son 3 takvim yılı içerisinde 500 bin doların üzerinde hizmet ihracatı gerçekleştirirse firma temsilcisine verilmek üzere yeşil pasaport hakkı verilecek.

Sabıkası Olan Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Pasaport olabilmenin belli asgari şartları bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de adli sicil kaydıdır. Yalnızca yargıda devam eden davanın sonuçlanma durumuna göre pasaport alınabilir. Bunun dışında dava devam ediyorsa, tutuksuz yargılanma kararıyla yurt dışı yasağı konmuşsa kişi pasaport alamaz.

Ortaokul Mezunu Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Yeşil pasaport alma hakkı daha önce lise mezunu ya da dengi okullardan mezun olanlara sağlanıyordu. Yeşil pasaport alma şartları içerisinde lise seviyesinden daha düşük okul mezunlarına yeşil pasaport hakkı tanınmıyordu.

Yargıtay bu karar dur dedi ve artık öğrenim durumuna bakılmadan 1, 2 ve 3 dereceye gelen tüm devlet memurlarına yeşil pasaport hakkı verilmesine karar verdi. Bu kararla birlikte ortaokul mezunları da diğer şartları sağlamaları halinde yeşil pasaport alabilecek.

Oda Başkanları Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Türk ceza kanununa göre oda başkanları 657’ye tabidir ve devlet memuru statüsündedir. Oda başkanlarına hususi pasaport verilmesi yönünde baskılar yapılmaktadır. Ancak netleşen bir durum olup olmadığı konusunda net bir bilgiye sahip değiliz.

Öğrenci Olmayan Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Yeşil pasaport hakkı hak sahibinin 25 yaşını doldurmamış, herhangi bir işte çalışmayan, bekar ve öğrenci olan çocuğuna da tanınan bir haktır. Eğer yeşil pasaport hak sahibinin çocuğu 18 yaşından küçükse ve öğrenci değilse de yeşil pasaport alabilir. Ancak 18 yaşını doldurmuşsa ve öğrenci değilse yeşil pasaport hakkından muaf tutulacaktır.

Özelde Çalışan Doktor Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Yeşil pasaportun meslek gruplarına göre verildiğine dair genel ve yanlış bir inanış vardır. Yeşil pasaport almanın ilk şartı kamuda memur statüsünde görev alıyor olmak ve kadro derecesine bağlıdır. Özelde çalışan bir doktor kamu görevlisi olmadığı için yeşil pasaport alma hakkı bulunmamaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir