Mermer Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Mermer Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Mermer Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Derz derinliği seramik kalınlığının en az 2/3'ü kadar olmalıdır. Derz ve su, homojen bir karışım elde edilinceye kadar belirtilen oranda karıştırılmalıdır. Karıştırma işlemi düşük devirli bir mikser ile yapılmalıdır. Belirtilenden daha fazla veya daha az su eklenmesi çatlama, tozlanma ve renk bozulmasına neden olabilir. Hazırlanan harcı 5-10 dakika bekletin. Uygulamaya başlamadan önce 1-2 dakika tekrar karıştırılmalıdır. Harcı yüzeye yayın, derzdeki boşlukları lastik mala ile çapraz olarak doldurun ve fazlalığı yüzeyden sıyırın. Derzleri doldurmak için iyice bastırın. Bir boşluk varsa, gelecekte su sızıntısına neden olacaktır. Derz boşluğuna yerleştirilen malzeme, genellikle 10-20 dakika sonra nem kaybedip matlaştığında, dairesel hareketlerle yüzeyi nemli bir süngerle temizleyin. Kuruma süresi çevre koşullarına bağlıdır. Sıcak, kuru ve rüzgârlı ortamlar süreyi kısaltırken, soğuk ve kuru ortamlar süreyi uzatacaktır.

Derz, fayans, seramik, mermer, granit ve traverten gibi uygulamalarda kullanılan dolgu malzemesidir. Örneğin karo döşenirken sonraki yıllarda genleşmeden dolayı çevreye zarar vermemek için her karo arasında en az 2-3 mm boşluk bırakılır. Ancak kalan boşluklar doldurulmalıdır. Enjeksiyondan önce yapılması gereken birkaç şey var. Harç uygulanacak alan iyice temizlenmeli, arada toz ve kir bırakılmamalıdır. Pratikte elektrikli süpürge ile seramik arasındaki boşluk mümkünse birer birer alınmalıdır.  Aksi takdirde kısa sürede derz çatlayacak ve öne çıkacaktır. Çirkin bir tablo ortaya çıkıyor. Kıvam, derz dolgusunun nerede yapıldığına ve dolgu malzemesinin kalitesine bağlıdır ve geçici bir yapıya sahip olduğu için mutlaka küçük kaplarda yapılmalıdır. Derz dolguları maksimum 3-4 saat kullanılmalıdır. Karışım mala ile uygulandığında akmayan bir kıvamda olmalıdır. Karışımı uygulamaya başlamadan önce 5 dakika bekletin ve karıştırdıktan sonra tekrar uygulayın.

Mermer Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Derz derinliği seramik kalınlığının en az 2/3'ü kadar olmalıdır.  Derz ve su, homojen bir karışım elde edilinceye kadar belirtilen oranda karıştırılmalıdır. Karıştırma işlemi düşük devirli bir mikser ile yapılmalıdır. Belirtilenden daha fazla veya daha az su eklenmesi çatlama, tozlanma ve renk bozulmasına neden olabilir. Hazırlanan harcı 5-10 dakika bekletin. Uygulamaya başlamadan önce 1-2 dakika tekrar karıştırılmalıdır. Harcı yüzeye yayın, derzdeki boşlukları lastik mala ile çapraz olarak doldurun ve fazlalığı yüzeyden sıyırın. Derzleri doldurmak için iyice bastırın. Bir boşluk varsa, gelecekte su sızıntısına neden olacaktır. Derz boşluğuna yerleştirilen malzeme, genellikle 10-20 dakika sonra nem kaybedip matlaştığında, dairesel hareketlerle yüzeyi nemli bir süngerle temizleyin. Kuruma süresi çevre koşullarına bağlıdır. Sıcak, kuru ve rüzgârlı ortamlar süreyi kısaltırken, soğuk ve kuru ortamlar süreyi uzatacaktır.

Derz Dolgu Alçısı Nedir?

Alçıpan, birleşim yerlerinin çatlamasını önlemek ve levha yüzeyine bütünlük kazandırmak için kullanılır. Alçıpan birleşim yerlerine cam elyafı veya kâğıt derz bandı uygulanarak uygulanan macun ve düzleştirici sıvadır.

Derz Dolgu Bozulur Mu?

Ürün performansını, işlenebilirliği, çatlama direncini, renk tutmayı iyileştiren, pürüzsüz bir bitiş sağlayan ve kimyasal katkılar içeren tek bileşenli çimento esaslı harç. Geniş renk seçenekleri ile kullanıma hazır, solmaya karşı dayanıklı, çatlama ve akma yapmaz.

Derz Dolgu Bekleme Süresi Ne Kadardır?

Tüm derz boşlukları doldurulduktan sonra bekleme süresi başlar. Derz dolgusunun yaklaşık 10-20 dakika donmasını bekleyin. Bu süre rüzgârın sıcaklığına ve şiddetine bağlıdır. Daha sonra yüzeyde kalan fazla malzemeyi nemli bir süngerle temizleyin.

Derz Dolgu İşlemi ile Alçı Nasıl Ayırt Edilir?

Alçı, harçtan daha hafif bir malzemedir. Alçı harçtan daha incedir. Örneğin, aynı kaba malzeme tartılırsa, daha hafif malzeme alçıdır. Ağırlık ölçerken aynı hacimde malzeme ölçülmelidir. En gerçekçi yöntem görsel olarak tespit yapmaktır ancak tespit mümkün değilse yukarıda anlatıldığı gibi tartarak da tespit yapmak mümkündür.  Alçı cevherinin toz haline getirilmesi ve 158°C'de pişirilmesiyle elde edilen alçıtaşı, kalsiyum sülfat hemihidrat bileşiği ısıtıldığında ve kurutulduğunda hızla katılaşan ince beyaz bir toz maddedir.

Derz Dolgu İşlemi ile Fayans Yapıştırılır Mı?

Silikon derz dolgu macunu seramik, fayans, granit, mermer gibi farklı ıslanabilirliğe sahip yüzeylerde kullanılabilir.

Derz Arası Nasıl Beyazlatılır?

Harcı kabartma tozu, sirke ve limon suyuyla temizleyin: Kabartma tozu macun yapmak için kullanılabilir ve harcı beyazlatmak için sirke veya biraz çamaşır suyu ile karıştırılabilir. Ayrıca bir sprey şişesine beyaz temizlik sirkesi doldurabilir ve yaptığınız macunun üzerine köpüklü su püskürtebilirsiniz. Harç çok koyu ise sirke, kabartma tozu ve limon suyunu karıştırın ve fayansların arasında bekletin. Bu karışıma biraz maden suyu da ekleyebilirsiniz. Ayrıca diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da eklem temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır. Harcın kimyasal temizleyicilerle temizlenmesi: Kararmış harcı hafifletmeye yönelik çözümler arasında kireç sökücüler, mavi su, çamaşır suyu, cif ve hatta mineral ispirtolar gibi kimyasal temizleyiciler bulunur. Mermer gibi doğal taş kaplı karolarda derzleri temizlerken sert kimyasalların kullanılması derzleri aşındırabilir, ömrünü kısaltabilir ve rengini bozabilir. Alternatif olarak, nötr PH profiline sahip profesyonel bir derz temizleyici seçebilirsiniz. Fayanslar arasındaki derzleri derz kalemi ile güncelleyin. Hırdavatçılarda bulabileceğiniz ortak kalemleri uygulamak biraz beceri ister. Fayans boya kalemi olarak da bilinen harç kalemleri satın alırken antibakteriyel olduklarından emin olun. Derzi kalemle boyadıktan sonra fazlalığı bir bezle silin ve birkaç saat kurumasını bekleyin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir