Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık kirliliği veya aşırı gece aydınlatması, her yıl atmosfere büyük miktarlarda sera gazı yayar ve 12 milyon tondan fazla karbondioksit emisyonunun kaynağı olduğu tahmin edilmektedir. Boşa harcanan ışık, boşa harcanan enerjiye yol açar. Bir çalışma, dış mekan genel aydınlatma armatürlerinden yayılan tüm ışığın %30'unun boşa harcandığını, bu da yılda 22 terawatt saat (TWh) boşa harcanan elektrik enerjisine eşdeğer olduğunu tahmin ediyor. Yarasalar, rakunlar, çakallar ve geyikler gibi memeliler, aşırı aydınlatma nedeniyle geceleri yem yemeyi zor bulabilir. Azalan gece görüşü nedeniyle yırtıcılara maruz kalma riskinin artması ve ölüm oranının artması. Üreme de bir sorundur ve nüfus azalmaktadır.

Işık kirliliği, canlılara zarar verecek şekilde ışığın kötüye kullanılmasıdır. Işığı yanlış yönde, yanlış miktarda veya yanmaması gereken yanlış  yerde kullanmak hem maddi bir kayıp hem de utanç verici bir durumdur.

Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık kirliliği veya aşırı gece aydınlatması, her yıl atmosfere büyük miktarlarda sera gazı yayar ve 12 milyon tondan fazla karbondioksit emisyonunun kaynağı olduğu tahmin edilmektedir. Boşa harcanan ışık, boşa harcanan enerjiye yol açar. Bir çalışma, dış mekan genel aydınlatma armatürlerinden yayılan tüm ışığın %30'unun boşa harcandığını, bu da yılda 22 terawatt saat (TWh)  boşa harcanan elektrik enerjisine eşdeğer olduğunu tahmin ediyor. Yarasalar, rakunlar, çakallar ve geyikler gibi memeliler,  aşırı  aydınlatma nedeniyle geceleri yem yemeyi zor bulabilir. Azalan gece görüşü nedeniyle yırtıcılara maruz kalma riskinin artması ve  ölüm oranının artması. Üreme de bir sorundur ve nüfus azalmaktadır.

Işık Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Işık kirliliğinin önemli bir nedeni, ihtiyaç duyulmadığı zaman ve yerde dış mekan yapay aydınlatmasının kullanılmasıdır. Konut, ticari ve endüstriyel alanlarda kötü tasarlanmış dış aydınlatma da önemli bir ışık kirliliği kaynağıdır.

Işık Kirliliğinden Etkilenen Canlılar Nelerdir?

Işık kirliliğinin gece avlanan türler üzerindeki olumsuz etkilerini yeni yeni öğrenmeye başlıyoruz. Deniz kaplumbağaları, ateş böcekleri, somon balığı, kurbağalar, kelebekler, kangurular ve mercan adaları çevresindeki tüm canlılar ışık kirliliğinden en çok etkilenen hayvanlar arasındadır.

Işık Kirliliği Kaplumbağaları Nasıl Etkiler?

Bazı deniz hayvanlarının yuvalama alışkanlıkları, ışık kirliliği ve yapay aydınlatmadan etkilenir. Binlerce deniz kaplumbağası yumurtasından sadece birkaçı okyanusa ulaşabiliyor. Deniz ile kara arasındaki parlaklık farkını kullanarak denize ulaşan kaplumbağalar, suni aydınlatma altında karaya çıkarlarsa öleceklerdir. Avustralya'da yapılan bir araştırma, mercanların ışığa aşırı maruz kaldıklarında, kendilerine rengini veren mikroskobik bitki örtüsünü iterek beyaza dönmelerine ve strese girmelerine neden olduğunu buldu.

Işık Kirliliği Ağaçları Nasıl Etkiler?

Kent ağaçları, ışık kirliliği nedeniyle kırsal ağaçlardan bir hafta daha erken filizleniyor ve kanna, dişbudak, meşe ve kayın yapay ışık altında daha erken filizleniyor, yaprak yiyen böcekler ve kuşlar  için sorun yaratıyor.

Işık Kirliliği Nasıl Azaltılabilir?

Öncelikle ışık kirliliğinin evrensel bir sorun olduğunu kabul edin, ışık kirliliğine karşı kurallar ve yasalar çıkarın ve IDA (Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği) yönetmeliklerine uyun; ışıklarınızı ihtiyaç duyduğunuz yerde ve zamanda kullanın ve sadece bir otomasyon sistemi veya  hareket dedektörü veya zamanlayıcı ile kontrol edin. Verimli, mükemmel açılı aydınlatma armatürleri kullanın ve bunları uygun şekilde yönlendirin. Küçük mavi emisyonlu sıcak beyaz (3000K'ya kadar) açık renk seçeneklerini kullanın.

Işık Kirliliği İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

Işık kirliliği, diğer kirlilik türlerinden farklı olarak, iyileştirilmiş dış  aydınlatma uygulamalarıyla önlenebilir ve/veya azaltılabilir. Dış aydınlatma, geceleri görünürlüğü ve güvenliği artırmak için önemli bir amaca hizmet eder. Ancak amacının dışında ışığın başkalarına zarar verebileceğini unutmamalıyız.

Işık Kirliliği Neye Yol Açar?

Işık kirliliğinin etkileri çoktur. Doğa bu olumsuz durumdan en çok  etkileniyor ve önümüzdeki yıllarda oluşacak tahribatı daha net görebilecek gibi görünüyor. Ülke ekonomisine ciddi zarar verir. Bunun nedeni, ışık kirliliğinin enerji verimliliğine müdahale etmesidir. İstisnasız doğadaki tüm hayvanlar ışık kirliliğinden  etkilenir ve zarar görür. İnsanlarda ve hayvanlarda göz sağlığı tehlikeye girer. İnsanların ve diğer canlıların görme yeteneğini azaltır. Manevi anlamda, çok fazla ışık insanların psişesini olumsuz  etkiler.

Işık Kirliliği Bilim İnsanlarını Neden Etkiler?

Işık kirliliği, yıldızların gece gökyüzünde  görünmesini engeller, astronomik araştırmaları engeller, ekosistemleri bozar, insan sağlığını olumsuz etkiler ve enerji israfına sebebiyet verir. 100 yıldan biraz daha uzun bir süre önce, geceleri herhangi bir büyük  şehirde  dışarıda yürürken  gece gökyüzünde Samanyolu'nu görebilirdiniz.

Işık Kirliliği Deniz Mercanlarını Nasıl Etkiler?

Mercan üreme döngüsü (sperm ve yumurta gelişimi),doğal çevre koşullarına göre yılın birkaç ayı boyunca organizmanın ritmi tarafından yönetilir. Germ hücreleri (sperm ve yumurta) sonunda in vitro fertilizasyon için suya salınır. Yeni bir çalışmanın sonuçları, ışık kirliliğinin germ hücre oluşumunu yavaşlattığını ve germ hücrelerinin farklı zamanlarda çoğalmasına neden olduğunu açıkça göstermektedir. Bu sonuç, hem güneşten hem de aydan gelen doğal döngüsel aydınlatmanın önemini vurgular ve bu faktörlerin birlikte yumurtlama ve germ hücre üretim süreçlerinde kritik öneme sahip olduğunu gösterir.

Işık Kirliliği En Çok Nerelerde Görülür?

Işık kirliliği en çok caddelerde, sokaklarda, büyük şehirlerde, gelişmekte olan ülkelerde görülmesi mümkün olan bir kirlilik çeşididir.

Işık Kirliliği En Çok Hangi Ülkelerde Görülür?

Işık kirliliği açısından dünyanın en kirli üç ülkesi sırasıyla Singapur, Kuveyt ve Katar oldu. Kirlilik sırasını Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Güney Kore, İsrail, Arjantin, Libya, Trinidad ve Tobago izlemektedir.

Işık Kirliliği Kuşları Nasıl Etkiler?

Göçmen kuşlar yollarını bulmak için ayı ve yıldızları gözlemledikçe, geceleri parlak ışıklı gökdelenlerle karşılaştıklarında çevrelerinde dolaşırlar, sonunda yorgunluktan ölürler veya cam cephelere çarparlar. Ayrıca tamamen şeffaf veya tamamen yansıtıcı cam yüzeyler gün boyunca kuşlar için ölümcüldür. Öte yandan, bu sayı son zamanlardaki halk paniğine yol açan toplu kuş ölümlerini maskeleyecek düzeyde: Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde 100 milyondan fazla kuşun pencere çarpmalarından öldüğü biliniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir