İlaçlı Tomografi Sonucu Hemen Çıkar Mı?

İlaçlı Tomografi Sonucu Hemen Çıkar Mı?

İlaçlı Tomografi Sonucu Hemen Çıkar Mı?

İlaçlı tomografi sonuçları genellikle en geç 30 dakika içerisinde çıkmaktadır. İç kanama riski olup olmamasının kontrolü yapıldığı için sonuçlar mümkün olduğunca erken çıkmaktadır.

İlaçlı tomografi taramaları, iç organlar, kan damarları ve kemikler dahil olmak üzere vücuttaki birçok yapının ayrıntılı görüntülerini üretebilir. İlaçlı tomografi genellikle şu durumlarda çekilmektedir:

·        kemik hasarı,

·        iç organ yaralanmaları,

·        kan akışıyla ilgili sorunlar,

·        kanser şüphesi.

İlaçlı Tomografi Sonucu Hemen Çıkar Mı?

İlaçlı tomografi sonuçları genellikle en geç 30 dakika içerisinde çıkmaktadır. İç kanama riski olup olmamasının kontrolü yapıldığı için sonuçlar mümkün olduğunca erken çıkmaktadır.

İlaçlı Tomografi İshal Yapar Mı?

Ağızdan ilaç verilirse, işlemden sonra ishal olma ihtimali bulunmaktadır. Nadiren hastalar, mide bulantısı ve ishal gibi ilaçlı tomografiden kaynaklanan hafif yan etkilerle karşılaşır. Ancak çoğu insan herhangi bir yan etki vermiyor. İlaçlı tomografi muayeneniz için ilaç alıyorsanız, sonrasında bol su içilmesi önerilmektedir.

İlaçlı Tomografi Tehlikeli Mi?

İlaçlı tomografi taramaları hızlı, ağrısız ve genellikle tehlikeli değildir. Ancak, ilaçlı tomografi için kullanılan ilaca karşı alerjik reaksiyon gösterme ve X-ışını radyasyonuna maruz kalma gibi küçük bir riskler taşımaktadır. İlaçlı tomografi sırasında maruz kaldığınız radyasyon miktarı, vücudunuzun ne kadarının tarandığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak bu cihazlar gereksiz yere yüksek seviyelere maruz kalmamanızı sağlayacak şekilde için tasarlanmıştır.

İlaçlı tomografi taraması tarafından iletilen küçük miktarlarda radyasyonun kansere neden olduğuna dair iddialar bulunsa da kesin bir kanıt yoktur. Büyük popülasyon çalışmaları, radyasyon tedavisi gibi çok daha büyük miktarlarda radyasyondan kanserde hafif bir artış olduğu bilgisini sunmaktadır. Bu nedenle, bu riskin ilaçlı tomografi incelemesi tarafından verilen daha düşük radyasyon miktarları için de geçerli olabileceğine dair her zaman bir risk olduğu söylenmektedir. Doktorunuz tarafından ilaçlı tomografi taraması önerildiğinde, bu testten beklenen fayda, radyasyondan kaynaklanan potansiyel riskten daha ağır sonuçlara neden olabilir.

Kısaca özetleyecek olursak her ne kadar risk teşkil etse bile ilaçlı tomografi doktorunuz tarafından istendiyse çektirmenizde bir sakınca yoktur.

İlaçlı Tomografi Mide Bulantısı Yapar Mı?

İlaçlı tomografinin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de mide bulantısıdır. Ancak bu durum çok nadir görülmektedir. İlaçlı tomografi çektiren hastaların çoğu herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadığı söylenmektedir.

İlaçlı Tomografide Hangi Organlar Görülür?

İlaçı tomografide kemikler, kaslar, yağlar, organlar ve kan damarları dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntüleri izlenebilmektedir. İlaçlı tomografi ilaçsız tomografiye göre daha ayrıntılı sonuçlar vermektedir. Safra kesesi, karaciğer veya kan damarlarının görünmesi için koldan ilaç enjekte edilir. Bağırsakların taranması için ise rektuma konstrat madde yerleştirilme işlemi gerçekleştirilir.

İlaçlı tomografi tanısal bir tıbbi görüntüleme testidir. Bildiğimiz röntgenler gibi, vücudun içinin birden fazla görüntüsünü veya resmini çekebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir