Hangi Binalar Kentsel Dönüşüme Girer?

Hangi Binalar Kentsel Dönüşüme Girer?

Hangi Binalar Kentsel Dönüşüme Girer?

Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için tek bir kural bulundurması gerekmektedir. Bu kural 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda açıkça belirtilmektedir. Bunun için binanızda yapılan çalışmalar sonucunda binanın “riskli yapı” olarak saptanması gerekmektedir.

Ülkemizde 6 Şubat 2023’de yerel saat ile 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde 10 il deprem etkisi altına alınmış yaklaşık 15 milyon vatandaşımız bu sarsıntıdan etkilenmiştir. Yaraların hızla sarılmaya çalışıldığı bu zor günlerde yapı denetimi ve depreme dayanıklı binalar inşa edilmesinin ne kadar önemli olduğunu maalesef acı bir şekilde tekrar öğrenmiş olduk. Peki hangi binalar depreme dayanıklıdır? Gelin bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

. Proje Aşaması:  Alanında uzman birçok kişiyle birlikte eksiksiz bir yapı ortaya çıkarabilmek için yapılan projedir.

. Malzeme kalitesi: Bina için kullanılacak malzemeler olan demir, çelik, beton gibi malzemeler, dayanıklı ev inşa edebilmek için en kritik noktalardan biridir.

. Zemin Durumu: Bina zemininin basınç, çekme gerilimlerine karşı dayanıklı bir zemine oturması gerekmektedir.  Yer altı tabakalarının durumu, derinlik gibi durumların kontrol edilmesi ve zemin etüdlerinin sık sık yapılması gerekmektedir.

.Temel Kolon: Bir binayı ayakta tutan en önemli unsurlardan biri taşıyıcı kolonlardır. Bu taşıyıcılar ne kadar sağlam olursa binada o kadar sağlam duracaktır.

. Deprem Yalıtımı: Binanın üzerine yerleştirilen deprem izolatörleri ile deprem sarsıntısı sırasında binanın esnemesi sağlanır.

. Dayanıklılık Testi: Tamamlanmış bir binanın belirli aralıklarla sağlamlık kontrollerinin yapılmasıdır.

Hangi Binalar Kentsel Dönüşüme Girer?

Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için tek bir kural bulundurması gerekmektedir. Bu kural 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda açıkça belirtilmektedir.  Bunun için binanızda yapılan çalışmalar sonucunda binanın “riskli yapı” olarak saptanması gerekmektedir.

Hangi Binalarda Paratoner Zorunludur?

Bir yapıyı veya yükseltiyi olası bir yıldırım düşmesi tehlikesine karşı koruyan sisteme paratoner denilmektedir. Yasalarımızda paratoner bulundurması gereken yapılar bulunmaktadır. Benzinlikler, kamu binaları, patlayıcı depoları, askeri tesisler, kreş, yurt, okul gibi binalarda paratoner bulunması şarttır.

Hangi Binalar Yapı Denetimine Tabi Değildir?

Can ve mal güvenliğini sağlama almak adına belirli aralıklarla yapılan, belli standartlar gözetilerek, uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilen kontrollerdir. Bazı yapılar yapı denetiminden muaf tutulmuşlardır. 200 m2 altındaki yapılar yapı denetiminden muaftır. Ayrıca tek parseldeki bodrum katı haricinde en fazla iki katlı ve toplamında 200 m2 geçmeyen müstakil yapılar da yapı denetiminin dışında bırakılmıştır.

Isı Kimlik Belgesi Hangi Binalar İçin Zorunludur?

Isı kimlik belgesi binalardaki enerji israfının önlenmesi ve enerjinin verimli kullanılabilmesi için edinilmesi gereken bir belgedir. Tüm binaların ısı kimlik belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu durum Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yer almaktadır.

Hangi Binalarda Asansör Zorunludur?

Binalardaki asansör yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenmiştir. Buna göre kat adeti 3 olan binalar için asansör yeri, boşluğu bırakılması gerekmektedir. Eğer binanın kat sayısı 4 ve üzeri ise asansörlerde asansör bulundurulması zorunludur.

Depremde Hangi Binalar Çöker?

Ülkemizde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde arka arkaya gelen deprem sonucunda birçok bina yıkılmış, ayakta kalan binalar ise ağır hasar almıştır. Depremin kendisini tekrar hatırlatması sonucunda akıllara yine aynı soru gelmektedir. Binalar neden çöker ya da hangi binalar çöker? Gelin birlikte detaylandıralım.

. Yapıların arasında mutlaka bir mesafe olmalıdır. Birbirine çok yapışık yapılar olası sarsıntılarda birbirine çarparak hasar oluşturur.

. Binaların girişinde mutlaka dolgu duvar bulunmalıdır. Giriş katı yıkılırsa tüm bina çöker.

. Yıpranmış kolonlar binanın depremden ağır hasar almasına neden olmaktadır.

Hangi Binalar DASK Kapsamı Dışında Kalır?

DASK yani zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından yapılması zorunlu kılınan bir sigorta türüdür. Bazı binalar bu sigortanın dışında tutulmaktadır. Bakımsız ve metruk binalar, mesken olarak kullanılamayacak kadar eski, yıpranmış, yıkım kararı alınmış yapılar, Proje kapsamının dışında kalan, çalıntı yol ile inşa edilen yapılar, köyde yaşayan (köy nüfusuna kayıtlı) kişiler tarafından yapılmış olan, alanında uzman (mühendis, mimar gibi) birilerinden destek almadan yapılmış yapılar DASK kapsamı dışında kalmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir