AKUT’a Ne Oldu?

AKUT’a Ne Oldu?

AKUT’a Ne Oldu?

AKUT yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda da onursal başkanı olan Nasuh Mahruki 2019 yılında akuttan atıldı. İktidar baskısı ile akuttan istifa ettirilmeye çalışıldığını her fırsatta vurgulayan Mahruki “e posta ile AKUT derneğinden atıldığımı öğrendim“ dedi. Dağcı arkadaşları ile birlikte kurmuş olduğu AKUT’tan atılan Mahruki, Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk olma unvanı da bulunmaktadır.

1995 yılında Bolkar dağlarında 2 dağcının kaybolması sonucunda arama ekipleri dağ boyunca zorlu hava koşulları altında dağcıları aradılar. Ancak üzerinden 14 gün geçmesine rağmen tecrübesizlik ve bilinçsizlikten dolayı dağcılara ulaşılamadı. AKUT derneğinin ilk tohumları bu arama faaliyetlerinin yetersiz kalması sonucunda atılmıştır. AKUT derneği 1995 yılında kurulmuş ve ilk faaliyetini Uludağ’da ilk kez arama faaliyetinde bulunmuştur. Dernek 1996 yılında akut “arama kurtarma derneği“ adını alarak resmen kurulmuştur.

AKUT’a Ne Oldu?

AKUT yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda da onursal başkanı olan Nasuh Mahruki 2019 yılında akuttan atıldı. İktidar baskısı ile akuttan istifa ettirilmeye çalışıldığını her fırsatta vurgulayan Mahruki “e posta ile AKUT derneğinden atıldığımı öğrendim“ dedi.  Dağcı arkadaşları ile birlikte kurmuş olduğu AKUT’tan atılan Mahruki, Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk olma unvanı da bulunmaktadır.

AKUT’a Neden Kayyum Atandı?

Türkiye’de arama kurtarma alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri olan AKUT kurucusu ve eski onursal başkanı Nasuh Mahruki’dir. Nasul Mahruki 2019 yılında AKUT’tan kovulmuş ve yerine kayyum atanmıştır. Bir bilgiye göre Nasuh Mahruki’nin muhalif görüşlerinden dolayı devlet ile arasının açılması neden olarak gösterilmektedir.

AKUT Çalışan Sayısı Nedir?

AKUT derneğinin operasyon istatistikleri ve çalışan kişi sayısı merak edilmektedir. Son olarak Kahramanmaraş depreminde sahada gördüğümüz AKUT ekibi yaklaşık olarak 773 gönüllüsü ile birlikte depremzedelere hayat vermeye devam etmektedir.  Ancak tam sayısı ile ilgili net bir bilgiye rastlayamadık.

Akut Hala Çalışıyor Mu?

Ülkemizde 6 Şubat saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık ve ardından Kahramanmaraş Elbistan ilçelerini vuran depremle büyük bir felaket yaşadık. Bu felaketin ardından dünya hemen 4.alarm seviyesine geçti ve tüm dünyadan Türkiye’ye adeta destek koridoru oluşturuldu.

Türkiye’nin en önemli kurumları FAD, AHBAP, KIZILAY ve AKUT’un da canla başka mücadele ettiği sahada AKUT ekipleri sahadaki toplamda 773 gönüllüsü ile birlikte enkazlara müdahale gerçekleştirmektedir. AKUT arama kurtarma çalışmalarına halen devam etmektedir.

Akut Devletin Mi?

AKUT onursal başkanı Nasuh Mahruki’nin AKUT’a veda etmesinin ardından AKUT ile ilgili en çok merak edilen ve kafaları karıştıran konu başlıklarından biri de AKUT’un devlete ait olup olmadığıdır. AKUT Türkiye’nin adını en çok duyduğu binlerce gönüllüsü ile birlikte çalışmalarına hala devam etmektedir.  Afet bölgelerinde organize bir disiplin ile çalışmalarıyla tüm dünyaya örnek olmuş, Türkiye’nin arama kurtarma alanındaki ilk düzenli kuruluşu olmuştur. AKUT bir sivil toplum kuruluşudur.  Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir