Ceza Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Ceza Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
16.03.2023 10:52
Ceza avukatı nedir, hangi davalara bakar? Ceza avukatları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

Ceza hukuku konusunda uzmanlaşmış ve ceza davalarında deneyimli olan avukata, İstanbul ceza avukatı adı verilir.

İstanbul ceza avukatı; Türk Ceza Kanununa, Ceza Muhakemeleri Kanununa ve Anayasaya hakimdir.

Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Vergi kanununa göre tutulan defterlerde oynama yapılması, veri kaçırılması, eksik beyanda bulunulması suçtur. Ceza hukukuna göre bu tür eylemler ilgili kanunlara göre cezalandırılır.

Sahte fatura düzenlenmesi de dahil olmak üzere vergi suçlarına verilen ceza 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

Kamu adına yapılan alım satımlarda hile yapılması, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturur. İhale sonuçlarının engellenmesi ya da ihalenin usulüne göre yapılmaması da ihale suçları kapsamına girer. İhaleye fesat karıştırma suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Uyuşturucu suçunu kolaylaştırma suçu; uyuşturucu malzemesine yer sağlamak, madde kullananların yakalanmasını zorlaştırıcı tedbirler almak ve alenen uyuşturucuya özendirmek eylemlerini kapsar. Bu suçun cezası 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır.

Bir kimsenin vücuduna acı ve zarar vermek, kasten yaralama suçunu oluşturur. TCK madde 86’ya göre bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK madde 105’te cinsel taciz suçu ve bu suça verilecek olan ceza detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. İlgili kanun maddesine göre cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar başlığı altında yer alır. Laf atmak ve cinsel çağırışımlar yapmak, cinsel taciz suçunu oluşturur. Bu suçun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca adli para cezası da söz konusudur.

Tehdit suçu da ceza davasının konusudur. Failin iradesine bağlı olan kötülük olarak tanımlanır. Bir kimseyi yaralamakla ya da ölümle tehdit etmek, fiziksel olarak değil söylem olarak gerçekleştirilir. Özellikle günümüzde kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve çoğalmasıyla birlikte bu suç daha kolay işlenir hale gelmiştir. Bu suça verilecek olan ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK madde 109’da detaylı bir şekilde ifade edilen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu sıklıkla ceza davalarına konu olur. Mağdur olan kişinin kendi iradesi dışında kapalı bir yerde tutulması ya da açık alanda tutulması olarak tarif edilebilir. Bu suçun cezası ilgili kanun maddesine göre, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır.

Bilişim imkanlarının artması ile birlikte özel hayatın gizliliğini ihlal suçları da doğru orantılı olarak artmaya başladı. Kamera ve diğer cihazlarla gizli çekim yapmak özel hayatın gizliliği suçunun işlenmesi anlamına gelir. Kişilerin rızası olmadan gizlice mahremlerini çekmek ve kitlesel iletişim araçlarıyla yayınlamak ilgili kanun metinlerine göre suçtur. Özellikle TCK madde 134’te bu suç detaylı olarak tarif edilmiş ve bu suça verilecek olan ceza belirlenmiştir. Bu suçun cezası genel olarak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK madde 141 ve 142’de hırsızlık suçu detaylı olarak tanımlanmış ve bu suça verilecek olan ceza da belirlenmiştir. Kişi ya da kişilerin haberi ve rızası olmadan mallarını almak hırsızlık suçunu oluşturur. Bu suça verilecek olan ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Türk Ceza Kanunu madde 15, dolandırıcılık suçu ile ilgilidir. Bu suçu işleyen kişiler başkasının zararına ancak kendi yararına menfaat temin etmişlerdir. İlgili kanun maddesinde bu suça verilecek ceza alt sınırı 6 yıldan az olmamak üzere hapis cezasıdır.

İstanbul ceza avukatı, yukarıda sayılan suçlarla ilgili davalara bakar. TCK mevzuatını, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

News Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir